contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 18/01/2018

› Groter aanbod donornieren

Het inzetten van speciale nierteams lijkt succesvol, meldt het Erasmus MC. Deze teams geven voorlichting aan familie en vrienden van nierpatiënten over doneren van een nier. Het aanbod van donornieren is naar schatting vier tot vijf keer toegenomen sinds de oprichting van de teams een jaar geleden.

 

Begin vorig jaar gingen acht voorlichtingsteams aan de slag, bestaande uit, een psycholoog en een transplantatiecoördinator. Zij leggen tijdens bijeenkomsten uit hoe ingrijpend en belastend het is voor een nierpatiënt om te dialyseren. Vervolgens worden de alternatieven besproken, waaronder donatie door een levende donor. Het blijkt dat een bekende van een nierpatiënt sneller een nier doneert wanneer hij van een nierteam hoort wat de ziekte werkelijk inhoudt, dan wanneer hij het van de patiënt zelf hoort. Zeker wanneer ze horen dat als je niets doet, de bewuste neef of buurman binnen tien jaar overlijdt, geeft het Erasmus MC aan.

Een donatieproces voor een nier verloopt normaal gesproken via het ziekenhuis. De medisch specialist en de patiënt gaan dan samen op zoek naar een potentiële donor, waarna er onderzoeken volgen. De speciale nierteams zoeken breder en actiever naar mensen die een nier willen afstaan, wat lijkt te werken.

[18 Januari 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)