contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
dinsdag 16/01/2018

› Na levertransplantatie betere overlevingskans

De overlevingskans na levertransplantatie bij kinderen is met 12 procent gestegen in de afgelopen twintig jaar. De belangrijkste oorzaken: verbeterde operatietechnieken, selectiever gebruik van medicijnen, betere infectiebestrijding en antistolling.

 

Dat maakte het UMC Groningen (UMCG) bekend. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 150 levertransplantaties verricht, waarvan tegenwoordig ongeveer twintig bij kinderen.

Van de kinderen die in de afgelopen tien jaar in Nederland een donorlever ontvingen, was 83 procent na vijf jaar nog in leven. Tien jaar daarvoor was dat nog 71 procent. Een deel van de kinderen ontving een donorlever van een levende donor. Deze resultaten zijn nog beter: na vijf jaar is 95 procent van hen nog in leven. Bij zo'n transplantatie staat een levende donor een stuk lever af aan zijn of haar kind. Meestal is de donor een van de ouders. Volgens de onderzoekers kunnen de goede uitkomsten ook verklaard worden door de planning van operaties. Door een ruime planning van tevoren kan zowel de patiënt als donor in optimale conditie zijn. Ook worden operaties vaker gelijktijdig in hetzelfde ziekenhuis uitgevoerd, waardoor de lever korter buiten het lichaam is.

De onderzoekers bekeken gegevens van kinderen die in de periode 1995-2016 een levertransplantatie ondergingen in het UMCG.

[16 Januari 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)