contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 15/01/2018

› Laserschoen voor mensen met Parkinson

Een schoen met een laser die een lijn op de vloer projecteert in het ritme van de voetstappen. Het zorgt ervoor dat mensen met de ziekte van Parkinson blijven lopen. Ze hebben er veel baat bij, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente en het Radboudumc.

 

Mensen met Parkinzon hebben vaan ernstige loopproblemen. Zo kunnen de benen volledig blokkeren tijdens het lopen. Het kan seconden tot minuten duren. Omdat de voeten op de grond blijven plakken, maar de rest van het lichaam wel naar voren komt, kan de patiënt door het bevriezen gemakkelijk uit balans raken en vallen.

Loopblokkades zijn te verhelpen door gericht naar objecten op de grond te kijken en daar overheen te stappen, zoals bij een zebrapad. In huis worden hiervoor vaak strepen op de vloer gebruikt. Om ook buitenshuis beter en veiliger te kunnen lopen zijn de laserschoenen ontwikkeld. Het principe is eenvoudig: de linkerschoen projecteert een lijn voor de rechtervoet zodra de hak van de schoen de grond raakt. De patiënt kan hier vervolgens naartoe stappen. Dit activeert de laser op de rechterschoen. Het huidige onderzoek laat bij een grote groep patiënten een gunstig effect van het gebruik van de laserschoen zien.

[15 Januari 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)