contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 04/01/2018

› Lachgas kan verslavend werken

Jongeren denken te makkelijk over het gebruik van een ballonnetje lachgas, menen onderzoekers van het Trimbos en Bonger Instituut. Het verlies van het evenwicht noemden jongeren een ‘grappig’ onderdeel van het inhaleren van lachgas. Het Trimbos Instituut vindt de onverschilligheid zorgwekkend. Het kabinet wil de verkoop van lachgas nu aan banden leggen door een leeftijdsgrens in te voeren van 18 jaar.

 

De jongeren die werden ondervraagd over hun gebruik van lachgas, wisten weinig tot niets van de negatieve gezondheidseffecten of deden hier onverschillig over. Voor jonge gebruikers is lachgas vaak een eerste kennismaking met een psychoactieve stof, maar zien het vaak niet als drug. Dat meldt het Trimbos Instituut. Het risico op verslaving is klein, maar wel degelijk aanwezig. Volgens de onderzoekers leidt het inademen van lachgas niet direct tot acute gezondheidsproblemen, maar wel tot serieuze klachten. Denk aan hoofdpijn, duizeligheid en verwardheid. Op langere termijn kan gebruik leiden tot concentratieproblemen en vermoeidheid. Het Trimbos en Bonger Instituut trekken deze conclusies na vraaggesprekken met jongeren. Lachgas wordt heel breed toegepast: op feestjes en verjaardagen of tijdens het uitgaan. Het wordt zowel gebruikt door jonge pubers als door ervaren feestgangers, vaak in groepsverband.

[04 Januari 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)