contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 03/01/2018

› Spiermassa belangrijk bij operatie

Aan de hand van de omvang van de skeletspiermassa van patiënten kan in de toekomst worden voorspeld hoe de patiënt zijn operatie zal doorstaan. Patiënten met een lage spiermassa ontwikkelen na een operatie meer complicaties, knappen minder snel op en hebben een grotere kans om te overlijden na de ingreep. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

 

Aan het onderzoek deden patiënten mee die op de wachtlijst staan voor een levertransplantatie en bij patiënten die aan kanker in het maagdarmstelsel lijden en daarna geopereerd moesten worden. De diagnostische CT-scans van de buik van alle patiënten werden op een rij gezet en de buik- en rugspieren werden daarin ingekleurd. Die geven een goede indicatie van de gehele spiermassa. Hoe minder goed ontwikkeld de spieren zijn, hoe slechter de conditie is. De resultaten zijn volgens het Erasmus MC belangrijk omdat nu tijdig kan worden gekeken naar de spiermassa van patiënten. Als die laag blijkt te zijn, kan de patiënt voor en na de operatie worden aangemoedigd om de spiermassa te versterken. Probleem is voorlopig nog wel dat er geen standaard waarden zijn vastgesteld voor een gezonde spiermassa.

[03 Januari 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)