contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 14/12/2017

› Screening op darmkanker kan beter

Tijdens het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker wordt gezocht naar spoortjes van bloed. Door ook naar een specifieke combinatie van verschillende eiwitten te kijken, kunnen veel meer gevallen van darmkanker en voortgeschreden poliepen worden opgespoord.

 

Dat blijkt uit onderzoek van VUmc en AVL onder bijna vierhonderd proefpersonen. Met de resultaten van dit onderzoek in de hand wordt nu een definitieve versie van een nieuwe test ontwikkeld om het bevolkingsonderzoek te verbeteren.

In de huidige darmkankerscreening wordt gebruik gemaakt van één bloedeiwit, maar met een combinatie van vier specifieke eiwitten konden de onderzoekers bijna twee keer zoveel darmkankers en vijf keer zoveel voortgeschreden poliepen opsporen. Poliepen zijn de potentiële voorlopers van darmkanker. Het gaat om eiwitten die voorkomen in de ontlasting van mensen met dikkedarmkanker of voortgeschreden poliepen en bijna niet in de ontlasting van controlepersonen.

Het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker wordt sinds 2014 stapsgewijs ingevoerd. Iedereen tussen 55 en 75 jaar krijgt om de twee jaar een uitnodiging om de ontlasting te laten controleren. Worden daar sporen van bloed in gevonden, dan volgt een uitnodiging voor een aanvullend darmonderzoek.

[14 December 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)