contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 14/12/2017

Ernstige aangeboren hartafwijkingen kunnen eerder worden opgespoord bij pasgeboren baby’s door een eenvoudige zuurstofmeting. Ook kunnen gevaarlijke infecties en longproblemen worden aangetoond. Dat concluderen onderzoekers van het LUMC en AMC. Alle dertien ziekenhuizen in de regio Leiden-Haarlem-Amsterdam die aan het onderzoek deelnamen, hebben de zuurstofmeting nu standaard ingevoerd.

 

Ernstige aangeboren hartafwijkingen kunnen kort na de geboorte al voor acute problemen zorgen. Helaas zijn deze niet altijd goed zichtbaar op de 20-weken echo. Een te laag zuurstofgehalte in het bloed van de baby is een veel betrouwbaarder aanwijzing. Vandaar dat tegenwoordig in veel landen standaard het zuurstofgehalte wordt gemeten bij pasgeboren baby’s. Nu blijkt dat met deze zuurstofmeting 89 procent van alle kinderen met ernstige aangeboren hartafwijkingen kon worden opgespoord. Zonder deze zuurstofmeting zou dat hooguit 73 procent zijn. Hoe eerder de hartafwijking wordt ontdekt, hoe groter de kans dat een kind overleeft en de hartoperatie goed doorstaat.

Alle dertien ziekenhuizen in de regio Leiden-Haarlem-Amsterdam die aan het onderzoek deelnamen, hebben de zuurstofmeting nu standaard ingevoerd. Dat geldt ook voor een derde van de 75 deelnemende verloskundigenpraktijken in dezelfde regio, ondanks het feit dat ze hiervoor de zuurstofmeter op eigen kosten moesten aanschaffen. De onderzoekers hopen dat de zuurstofmeting bij pasgeborenen uiteindelijk in heel Nederland zal worden ingevoerd.

[14 December 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)