contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 13/12/2017

› Plaatsing steunhart

Voor het eerst in Nederland is een permanent steunhart in de rechterhartkamer geplaatst. Dit gebeurde in november door twee hartchirurgen, in nauwe samenwerking met cardiologen en anesthesisten van het LUMC. Het werd geplaatst bij een man van 47 met ernstig hartfalen, voor wie het steunhart levensreddend is.

 

Al jaren wordt deze behandeling gedaan in de linkerhartkamer, maar nog niet eerder in de rechterhartkamer. Het steunhart neemt de pompfunctie van het hart over. De pomp wordt in de hartkamer geplaatst en is via een lijn die door de buik naar binnen gaat verbonden met een kleine computer. De patiënt moet deze computer altijd bij zich dragen en ’s nachts de batterij van de pomp opladen. Dat is een nadeel. Ook blijft er een risico op complicaties. Daar staat echter een grote gezondheidswinst tegenover.

Er zijn in Nederland waarschijnlijk tientallen patiënten die in aanmerking komen voor een permanent steunhart in de rechterkamer als laatste behandeloptie. De behandeling is geschikt voor diverse groepen patiënten. Bijvoorbeeld voor mensen die zijn geboren met een hart waarin de rechter- en linkerhartkamer zijn omgewisseld. Ook biedt het uitkomst voor mensen die als baby vóór 1980 zijn geopereerd aan een transpositie van de grote vaten. Dit betekent dat de slagaders in het hart in aanleg zijn omgewisseld.

[13 December 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)