contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
vrijdag 03/11/2017

› Erasmus MC eerste met inwendige bestraling

Het Erasmus MC in Rotterdam is als eerste ziekenhuis in Europa begonnen met het inwendig bestralen van borstkankerpatiënten. Zij hoeven voortaan niet meer wekenlang op en neer naar het ziekenhuis voor bestraling, maar zijn in één keer klaar.

 

Bovendien brengt de nieuwe bestralingstechniek geen schade toe aan hart- of longweefsel en minder huidschade dan externe bestraling. In Canada wordt de techniek al langer toegepast. Het inwendig bestralen houdt in dat borstkankerpatiënten kleine 'titaniumzaadjes' in de borst krijgen via een holle naald. Voorafgaand hieraan wordt met behulp van echobeelden en een CT-scan nauwkeurig bepaald waar dit moet plaatsvinden. De behandeling duurt ongeveer een uur.

Na een borstsparende operatie volgt altijd een periode van bestraling om eventuele achtergebleven tumorcellen alsnog te vernietigen. De inwendige bestraling is nauwkeuriger en veel prettiger voor patiënten, doordat het in gang zetten ervan tijdens 1 ziekenhuisbezoek geregeld is. De nieuwe behandeling is volgens het Erasmus met name geschikt voor patiënten van boven de 50 jaar met een laag risico op tumoren. Eerder onderzoek in Canada toonde aan dat de kans dat de kanker binnen vijf jaar in dezelfde borst terugkeert rond de 1 procent ligt.

[03 November 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)