contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
vrijdag 20/10/2017

› Zien gaat beter met je oren

Waarnemen met je oren gaat beter dan met je ogen. Visuele aanwijzingen zijn soms zelfs verwarrend, blijkt uit een studie van Michael Kraus (Yale University. VS).

 

Wie wil weten wat een ander bedoelt, luistert goed. Maar volgens deze studie zeggen wisselingen in het stemgeluid meer over emoties dan lichaamstaal. En daarvoor zou je eigenlijk je ogen moeten sluiten. Die visuele aanwijzingen verstoren je beeld – we moeten daarom luisteren met de ogen dicht.

Het onderzoek laat zien dat mensen sociale dieren zijn. We willen anderen begrijpen en aanvoelen, maar de oren zijn daarvoor net zo belangrijk als je ogen. Niet alleen wát iemand zegt, ook hóe hij het zegt (een stemverheffing? Een lichte trilling?) is belangrijke informatie. Mensen zijn echter visueel ingesteld en hechten veel waarde aan oogbewegingen of spiertrekjes in het gelaat. Maar die informatie is minder betrouwbaar dan we denken. Wellicht kunnen we met al die visuele prikkels niet goed uit de voeten, stelt de onderzoeker. Mensen zijn goed in staat hun gezicht in de plooi te houden, maar hun stem hebben ze bij een woedeaanval of vreugde-uitbarsting minder onder controle.

[20 Oktober 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)