contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
vrijdag 20/10/2017

› Afgekeurde donorlever toch geschikt

Artsen van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) zijn er in geslaagd om een afgekeurde donorlever geschikt te maken voor transplantatie.

 

Per jaar vinden er ongeveer 150 levertransplantaties plaats. Er zijn meer donoren, maar een groot aantal donorlevers zijn ongeschikt geacht voor transplantatie. Het UMCG verwacht met een nieuwe techniek een deel van die aanvankelijk afgekeurde levers toch geschikt voor transplantatie blijkt te zijn.

Door een zogenaamde perfusiemachine kunnen de lever worden 'opgeknapt' in het UMCG. Tijdens het optimalisatieproces van de lever wordt het orgaan eerst met speciale, koude zuurstofrijke vloeistof gespoeld en daarna opgewarmd tot de lichaamstemperatuur van 37 graden. Deze door het UMCG ontwikkelde vloeistof bevat naast voedingsstoffen een speciaal eiwit dat zuurstof kan vervoeren bij zowel lage temperaturen als bij lichaamstemperatuur.

Door het opwarmen van het orgaan werd de kleur en de zuurgraad weer normaal. Ook begon de lever weer gal te produceren. Nadat de lever een aantal uren buiten het lichaam was getest, werd deze succesvol naar de patiënt getransplanteerd. Volgens het ziekenhuis maakt de patiënt het goed.

[20 Oktober 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)