contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 04/10/2017

› Afvallen geeft cellen stress

De meeste mensen die afvallen, komen telkens terug op hun oude gewicht of worden zelfs zwaarder. Gestreste vetcellen spelen hierbij een rol, stelt Edwin Mariman (Maastricht UMC+,).

 

Uit de literatuur blijkt dat 50 tot 80 procent van de afvallers weer op hun oude gewichtsniveau of zelfs daarboven uitkomen. Leefstijl, weinig bewegen en veel eten worden vaak gezien als belangrijke oorzaken hiervan. Maar ook op celniveau is er meer aan de hand.

Edwin Mariman, (hoogleraar functionele genetica aan het Maastricht UMC+) stelt dat vetcelstress een steentje bijdraagt aan het jojo-patroon. Tijdens het afvallen staan vetcellen vet af om omliggende weefsels van energie te voorzien. In het begin doen ze dat makkelijk, maar na verloop van tijd wordt dat steeds minder. Tijdens het krimpen van zo’n cel krimpt als het ware het ‘skelet’ rondom de cel niet mee. Er ontstaat mechanische stress. Om deze stress te verminderen geeft de cel geen vet meer af en gaat het zelfs weer vet opnemen.

[04 Oktober 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)