contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 11/09/2017

› Genen voorspellen reactie griepprik

Er zijn negen genen die kunnen voorspellen hoe het afweersysteem van mensen reageert op griepvaccinatie. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van onderzoeker en bio-medicus Purvesh Khatri (VS). Volgens de onderzoekers is het zinvol om vóór vaccinatie de werking van deze genen te controleren en zo nodig bij te sturen.

 

Op basis van deze negen kan voorspelt worden bij wie de vaccinatie wel of niet aanslaat, stelt Khatri. Binnen een paar jaar moet het volgens hem mogelijk zijn om standaard een genetische test af te nemen voorafgaand aan griepvaccinatie.

De effectiviteit van de griepprik is vaak onderwerp van discussie. Onder meer omdat de mate van bescherming bij volwassenen onder de vijfenzestig jaar op slechts 51 tot 67 procent slechts. Bij ouderen, één van de belangrijkste doelgroepen van de griepprik, ligt dit percentage nog lager. Dat niet iedereen hetzelfde op griepvaccinatie reageert, heeft te maken met de diversiteit van ons afweersysteem. In totaal bestudeerde Khatri meer dan 32.000 genen. Hij vond negen genen die een relatie hebben met de reactie van het afweersysteem op vaccinatie.

[11 September 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)