contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 04/09/2017

› Vrouwen vaker in het ziekenhuis wegens bijwerkingen?

Belanden vrouwen die medicijnen slikken vaker in het ziekenhuis dan mannen? Die vraag staat centraal in de studie van onderzoeker dr. Loes Visser, ziekenhuisapotheker en epidemioloog bij Erasmus MC. De aanleiding voor deze studie is dat vrouwen vaker bijwerkingen krijgen dan mannen.

 

Bij acht van de tien geneesmiddelen die tussen 1997 en 2000 van de Amerikaanse markt werden gehaald, was sprake van meer bijwerkingen bij vrouwen. Voor het onderzoek gaan de onderzoekers gebruik maken van het PHARMO Database Network. Hierin staan de gegevens van ruim drie miljoen patiënten opgeslagen, waaronder medicijngebruik. Daarnaast bestaat er een lijst (HARM+lijst) met combinaties van geneesmiddelen en ziekenhuisopnames, die volgens een team van experts mogelijk geneesmiddel-gerelateerd zijn.

De studie is geslaagd als die leidt tot een overzicht van bijwerkingen en geneesmiddelen die tot ziekenhuisopnamen en waarbij een duidelijk man/vrouwverschil wordt gevonden. Visser hoopt ook erachter te komen waarom vrouwen en mannen zulke verschillende reacties op medicatie kunnen vertonen.

[04 September 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)