contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 16/08/2017

› Stukje DNA dat hartziekte ontwikkelt te verwijderen uit embryo

Een team van Amerikaanse en Zuid-Koreaanse onderzoekers is er voor het eerst in geslaagd om een stukje DNA dat een hartziekte kan ontwikkelen, te verwijderen uit een menselijk embryo. Hierdoor kan worden voorkomen dat een erfelijke hartziekte wordt doorgegeven aan de volgende generatie.

 

De onderzoekers hebben de resultaten gepubliceerd in het blad Nature. Het team maakte gebruik van de zogeheten Crispr-techniek, waarbij een soort molecule schaar ongewenste delen van een genoom kan verwijderen en vervangt met nieuwe stukjes DNA. De onderzoekers richtten zich op hypertrofische obstructieve cardiomyopathie, een hartaandoening die bij één op de vijfhonderd mensen voorkomt. Hierbij wordt de hartspier steeds dikker, wat kan leiden tot een hartstilstand. De oorzaak van deze hartafwijking ligt in één onderdeel van het DNA. Daarbij heeft vijftig procent van de mensen met deze aandoening kans om de ziekte door te geven aan hun kinderen.

Volgens de onderzoekers kan de ontdekking ervoor zorgen dat ook eventuele verdere nakomelingen de ziekte niet zullen dragen, omdat het schadelijke gen is verwijderd uit het DNA. Dat biedt perspectief op het voorkomen van zo'n tienduizend erfelijke afwijkingen.

[16 Augustus 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)