contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
vrijdag 21/07/2017

› Maagzuurremmer verhoogt sterfterisico

Langdurig slikken van maagbeschermers verhoogt het risico op vervroegd overlijden. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek waarin zes jaar lang een groep mannen werd gevolgd.

 

Maagbeschermers zijn ondanks hun vriendelijke gewoon geneesmiddelen die wel degelijk bijwerkingen kunnen hebben. Onderzoekers volgden ruim 3,2 miljoen mannen; mannen die maagzuurremmers gebruikten (protonpompremmers) en vergeleken dat met niet-gebruikers. De groep die de maagzuurremmers nam, konden de onderzoekers linken aan een hogere sterftekans (5 procent per jaar versus 3 procent onder de niet-gebruikers). Het risico was bovendien groter onder degenen die de middelen zonder recept namen. Ook gold: hoe langer de maagzuurremmers werden geslikt, hoe hoger het sterfterisico.

Welk biologisch mechanisme hieraan ten grondslag ligt is niet duidelijk. De onderzoekers denken aan bijvoorbeeld leverschade. Recent onderzoek liet eerder al links zien tussen gebruik van maagzuurremmers en een verhoogd risico op nierziektes en darminfecties. Het advies van de auteurs: beperk het gebruik van deze medicijnen zoveel mogelijk.

[21 Juli 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)