contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 03/07/2017

Door aan de patiënt te vragen of de thuissituatie het toelaat om weer naar huis te kunnen na een ziekenhuisopname, kan een onnodige heropname mogelijk voorkomen worden. Dat blijkt uit onderzoek van het VUmc. Een op de tien patiënten ligt na ontslag binnen dertig dagen weer in het ziekenhuis.

 

Jaarlijks worden 1,7 miljoen Nederlanders in het ziekenhuis opgenomen, waarvan 10 procent binnen een maand na ontslag weer terugkeert. Dit heeft er deels mee te maken dat er vaak niet wordt gevraagd of een patiënt naar huis kan. Hierdoor komt het bijvoorbeeld voor dat een patiënt thuis de trap niet op kan komen, waardoor het opnieuw misgaat. Wanneer de arts op de hoogte is, kan die zorgen dat er een bed op de begane grond wordt geplaatst. Door betere communicatie tussen arts en patiënt kan mogelijk 50 procent van de heropnames worden voorkomen, stellen de onderzoekers.

Voor het onderzoek werd gekeken naar de situatie van 1.300 patiënten uit vijftien ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Hieruit bleek dat de dokter vaak niet vraagt of de patiënt zelf denk naar huis te kunnen. Hierdoor worden patiënten vaak 'te snel' naar huis gestuurd. Er werd ook niet altijd naar de patiënt geluisterd wanneer die vertelde nog niet klaar te zijn voor ontslag.

[03 Juli 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)