contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
vrijdag 16/06/2017

› Onderzoek naar later doorknippen navelstreng

De voor- en nadelen van het later doorknippen van de navelstreng worden binnenkort in meerdere ziekenhuizen onderzocht. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelde een tafel waarop te vroeg geboren baby's meteen zorg kunnen krijgen zonder dat de navelstreng al is doorgeknipt.

 

In het LUMC wordt de tafel al gebruikt. Op de zogenoemde Concord-tafel kan een baby nog aan de navelstreng worden gestabiliseerd. "Hierdoor is er geen haast en kan er rustig gewacht worden met afnavelen totdat de ademhaling goed op gang is gekomen", aldus neonatoloog Arjan te Pas. Ook zorgt het bij een kwetsbare baby voor een betere doorbloeding.

De onderzoekers gaan daarnaast onderzoeken of het wachten met het doorknippen van de navelstreng de kans op bijvoorbeeld hersenschade of overlijden van de baby verkleint. Er zullen binnenkort zes tot twaalf tafels komen in ziekenhuizen met intensive care voor te vroeg geboren baby’s.

[16 Juni 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)