contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 12/06/2017

› Individueel risicoprofiel helpt mogelijk dementie voorkomen

Een scoremodel kan een individueel risicoprofiel opstellen en daarmee mogelijk helpen om dementie te voorkomen. Op basis van een groot Europees populatie onderzoek blijkt dit model effectief te zijn. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ en Alzheimer Centrum Limburg ontwikkelden het scoremodel.

 

Het scoreprofiel is voornamelijk gebaseerd op factoren die invloed hebben op het dementierisico, zoals roken, overgewicht en hoge bloeddruk. Doordat het veelal leefstijlfactoren zijn, maakt dit het mogelijk om daar actief aan te werken. Bovendien wordt inzichtelijk gemaakt waar iemand zijn risico’s precies zitten en kan het scoreprofiel een arts helpen om mensen meer bewust te maken van hun persoonlijke risico’s en in het geven van een haalbaar advies.

Om de effectiviteit van het scoremodel te bepalen werd voor ruim 9.000 niet-demente mensen, in leeftijd variërend van 55 tot 97 jaar, een individueel risicoprofiel bepaald. In de jaren daarna werd gekeken wie wel of geen dementie ontwikkelde. Het scoremodel bleek valide. Een hogere score op de LIBRA-index leidde inderdaad tot meer gevallen van dementie.

[12 Juni 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)