contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 25/05/2017

› Lichaamsvet vergroot risico op borstkanker

Om het risico op borstkanker te verlagen, gaat het niet alleen om een vermindering van de hoeveelheid buikvet maar om het totale lichaamsvet. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.

 

"Uit het onderzoek is gebleken dat het verlagen van het risico op borstkanker via lichaamseigen hormonen, niet een daling van buikvet het belangrijkste is, maar vooral het totale lichaamsvet. Bijvoorbeeld dus ook het heupvet", verklaart hoofdonderzoeker Evelyn Monninkhhof. Tijdens het onderzoek werden 243 vrouwen met overgewicht net na de overgang gevolgd. In een periode van zestien weken vielen 195 vrouwen tussen de vijf en zes kilo af. De overige 48 vrouwen bleven op gelijk gewicht.

Na zestien weken kon er een verband worden aangetoond tussen een afname in lichaamsvet en een gunstige ontwikkeling in medische factoren die met borstkanker samenhangen. Alleen een afname in de hoeveelheid buikvet had volgens het onderzoek ook een gunstig effect. Met name in de afname van zogenaamde ontstekingsmarkers, die bijvoorbeeld in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten. In voorgaande onderzoeken waren er tegenstrijdige verbanden aangetoond tussen het risico van borstkanker en buikvet.

[25 Mei 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)