contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 10/05/2017

› Volwassenen met ADHD oppassen met medicijn

Volwassenen met ADHD die het geneesmiddel methylfendiaat, de werkzame stof in onder meer Ritalin en Concerta, gebruiken moeten daar voorzichtig mee zijn. Dat is de dringende boodschap van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het medicijn brengt een verhoogd risico met zich mee op hart- en vaatzieken en psychische bijwerkingen.

 

Volgens cijfers van bijwerkingencentrum Lareb werd het geneesmiddel in 2015 gebruikt door 57 duizend mensen van 25 jaar en ouder. Dat is één derde van het aantal mensen in totaal dat methylfenidaat gebruikt in Nederland. Het CBG raadt volwassenen, die nooit eerder methylfenidaat hebben gehad, af om te beginnen met het middel.

Methylfenidaat is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, beter bekend als ADHD. De werking van het medicijn weegt niet op tegen de hoeveelheid bijwerkingen, stelt het CBG. ADHD komt vooral voor bij kinderen. De aandoening wordt niet alleen met medicijnen behandeld maar ook met gedragstherapie en andere hulpmiddelen. Alternatieve geneesmiddelen zijn er daarentegen nauwelijks. Het CBG onderkent dit en is in gesprek met behandelaars en patiëntenvertegenwoordigers.

[10 Mei 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)