contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 08/05/2017

› Spel dat demente ouderen laat bewegen

De Tovertafel biedt lichtspellen die demente ouderen in beweging brengt, lichamelijk en geestelijk. Niet om te winnen of te verliezen, maar om de hersenen te prikkelen, contact te maken en de apathie te voorkomen die vaak met dementie gepaard gaat.

 

Zo'n 90 procent van de ouderen met dementie die in verzorgingshuizen verblijven, lijdt aan apathie. Ze trekken zich terug in hun eigen wereld, leggen nauwelijks sociale contacten en bewegen weinig. Hoe zorg je ervoor dat ze weer actief worden?

Dat was de doelstelling van het onderzoek van industrieel ontwerper Hester Anderiesen Le Riche (TU Delft). Ze ontwikkelde De tovertafel Het is een product dat het denken stimuleert en voor plezier zorgt. Het resultaat is de Tovertafel, dat interactieve lichtspellen projecteert op een gewone huiskamertafel.

De Tovertafel heeft twaalf verschillende spellen. Infraroodgestuurde software in een kleine projector aan het plafond laat de objecten op tafel bewegen. Draaiende bloemen worden groter als je ze aanraakt, je kunt de zin van een gezegde afmaken, blaadjes opzij vegen en verfbolletjes met een klap op tafel platslaan: de verf verspreidt zich en vormt langzaam een schilderij. Zorgmedewerkers kunnen het geluid van ritselende bladeren of de natte 'splets' van een openspattende verfbol op verzoek van de spelers harder of zachter zetten, of helemaal uit. Een spel is nooit opdringerig.

[08 Mei 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)