contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 04/05/2017

› Opwarming aarde via tuinslak

Je tijd buiten nuttig besteden? Maak een foto van een tuinslak via SnailSnap-app en draag bij aan evolutieonderzoek.

 

In Nederland is de gemiddelde jaartemperatuur sinds 1950 met 1,5°C gestegen. Verstedelijking zorgt lokaal zelfs voor nog grotere temperatuurstijgingen en droogte. Planten en dieren moeten zich aanpassen aan deze veranderende omstandigheden om te overleven. Maar hoe snel gaat dit? En is dit snel genoeg? Via de app SnailSnap-app waarmee je de huisjes van tuinslakken fotografeert, wordt geprobeerd dit antwoord te vinden.

De app is gemaakt op initiatief van Naturalis, EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. De app is beschikbaar voor een Android-telefoon. Je hoeft enkel een foto van een tuinslak te maken en die te versturen. De gps-coördinaten van de foto worden automatisch meegestuurd. Slakkenexperts controleren vervolgens alle foto’s en noteren de kleur van de slak.

Onderzoek aan de gewone tuinslak kan inzicht geven in de manier waarop dieren zich aanpassen. Huisjes van de gewone tuinslak komen in veel verschillende kleuren voor. De kleur van het huisje bepaalt mede hoe goed de slak bestand is tegen hitte en droogte. Slakken met lichtere huisjes zullen minder snel oververhit raken in de volle zon. Gedacht wordt dat de huisjes van tuinslakken door klimaatverandering en verstedelijking lichter van kleur worden.

[04 Mei 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)