contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
dinsdag 02/05/2017

› Gebroken hart gelijmd door placebo

Placebo’s kunnen van invloed zijn bij het verminderen van de pijn na het verbreken van een relatie, stelt onderzoek uit de VS.

 

Het verbreken van een relatie is emotioneel een van de meest negatieve ervaring die een mens kan hebben; het kan het begin zijn van psychologische problemen zoals een depressie. Maar kan je er ook wat tegen doen, een medicijn? Ja, zegt onderzoek van de University of Colorado Boulder. Zelfs een placebo kan helpen.

Tijdens het onderzoek werden mensen getest die allemaal ongewild uit een recent verbroken relatie kwamen. In een MRI-scan kregen zij beelden te zien van hun ex en van een ‘gewone’ vriend of vriendin. Bij de beelden van de gewone vriend(in) kregen zij een kleine, fysieke pijnprikkel. De hersengebieden die oplichtten tijdens de fysieke en emotionele pijn vertoonden vergelijkbare patronen. Dit alleen al is een belangrijke boodschap voor mensen met een gebroken hart; de pijn na een relatiebreuk is ook op neurochemisch gebied echt en meetbaar.

De testpersonen kregen een neusspray met een simpele zoutoplossing. De ene groep werd verteld dat het een krachtige pijnstiller was voor emotionele schade, aan de andere groep werd verteld dat het om een placebo ging. Tijdens de MRI-test bleek dat de placebogroep minder fysieke en emotionele pijn had.

Slechts het feit dat je iets voor jezelf doet dat je hoop geeft, kan al een impact hebben, verklaarde de onderzoeksleider. De bevindingen laten zien hoe emotionele schade zich verhoudt tot de hersenen. Het leert dat we de kracht van verwachting in ons voordeel kunnen gebruiken; verwachtingen en voorspellingen hebben een sterke invloed op hoe mensen zich voelen en wat zij waarnemen.

[02 Mei 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)