contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 01/05/2017

› Plastic speelgoed vervuild met gif

Giftige stoffen uit gerecycled kunststof en elektronisch afvallen komen terecht in speelgoed. De in het speelgoed gevonden stoffen kunnen het zenuwstelsel beschadigen. Bovendien kunnen ze gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van kinderen en jongeren in de groei.

 

De giftige stoffen worden met name gebruikt in plastic omhulsels van elektronica. Wanneer deze omhulsels niet worden verwijderd, gaan ze in het recycleproces weer mee naar nieuwe producten. Uit onderzoek van een wereldwijd netwerk van NGO’s (IPEN) en de Tsjechische milieuorganisatie Arnika, kwam naar voren dat 90 procent van de stukken speelgoed tijdens de genomen steekproeven één of meerdere van deze giftige stoffen bevatten. Van de stoffen is bekend dat ze het voortplantingssysteem schaden, de hormoonhuishouding verstoren en nadelige gevolgen hebben op intelligentie, aandacht, leren en geheugen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in 26 landen, waaronder Nederland. De onderzoekers stellen dat het probleem op nationaal en mondiaal niveau moet worden aangepakt.

[01 Mei 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)