contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 26/04/2017

› ALS en schizofrenie lijken op elkaar

Bij ALS en schizofrenie komen dezelfde genetische mechanismen voor. Dat blijkt uit een internationale studie onder leiding van het UMC Utrecht Hersencentrum. Deze conclusie kan de zoektocht naar nieuwe behandelmethoden versnellen.

 

Tussen schizofrenie en andere neuro-psychiatrische aandoeningen is eerder genetische samenhang aangetoond. Dit is de eerste keer dat een overlap tussen een neurologische en een psychiatrische aandoening wordt beschreven. Het aantonen van deze genetische samenhang is een belangrijke stap in de richting van het begrijpen van de mechanismen die betrokken zijn bij de aandoeningen ALS en schizofrenie.

ALS is zeldzamer dan schizofrenie en het verzamelen van genoeg ALS DNA-monsters zal dan ook langer duren dan bij schizofrenie. Vervolgonderzoek zal zich richten op het combineren van genetische data van beide aandoeningen om daarmee op kortere termijn concrete nieuwe genetische risicofactoren voor bijvoorbeeld ALS te vinden.

Uit de analyse van de genetische profielen van bijna 13000 ALS patiënten en meer dan 30000 schizofrenie patiënten is gebleken dat er overlap van veertien procent is in het genetisch risico voor ALS en schizofrenie. De onderzoekers berekenden dat het niet te verwachten is dat ALS en schizofrenie vaak samen voorkomen, vermoedelijk slechts één op de ongeveer 34.000 mensen.

[26 April 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)