contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 13/04/2017

› Barcode op pillen scheelt doden

Als alle medicijnen in ziekenhuizen zijn voorzien van een barcode, zouden er jaarlijks bijna vijftig doden minder vallen. Dat is de helft van de bijna honderd mensen die nu per jaar in Nederland overlijden omdat ze in het ziekenhuis de verkeerde medicijnen toegediend krijgen. Dat blijkt uit recent onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid.

 

Naast minder sterfgevallen, zouden er 250 gevallen van ernstige gezondheidsschade minder zijn. Ook worden tienduizend onnodige ligdagen in ziekenhuizen voorkomen. In ziekenhuizen is dat pillen niet per doosjes, maar aan het bed per pil worden uitgereikt. Toch zijn vier ziekenhuizen in Nederland een nieuwe methode gaan hanteren om fouten te voorkomen. Zij plakken zelf barcodes op de verpakkingen waarvan de fabrikant of groothandel dat niet deed. De kans dat de verpleging alsnog verkeerde pillen aan een patiënt geeft, is met de helft verminderd.

Ongeveer tachtig procent van de pillen heeft een barcode: het risico zit bij de ontbrekende 20 procent. Alleen al door deze resterende medicijnen van barcodes te voorzien, boek je een enorme winst voor de patiëntveiligheid.

Er gaan extra kosten mee gemoeid, onder andere vanwege het aanschaffen van mobiele scanapparaten. Dit wordt echter opgeheven doordat minder mensen ziek worden door fout medicijngebruik. De financiële voordelen zouden landelijk zeker twintig miljoen euro per jaar zijn.

[13 April 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)