contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 12/04/2017

› Slechterik in film heeft huidafwijking

Slechteriken in films hebben vaak een huidaandoening in hun gezicht; ze hebben littekens, rimpels, donkere kringen onder de ogen, wratten in hun gezicht of rosacea.

 

De schurk die er het slechtst aan toe is qua looks is Darth Vader: hij heeft zoveel littekens dat zijn gezicht niet eens te zien is – we kennen hem alleen met masker. Voldemort uit Harry Potter is lijkbleek. De tien grootste helden hebben juist een topgaaf gezicht, behalve Indiana Jones die een litteken heeft – maar dat is meer charmant dan afstotend.

De dermatoloog Julie Amthor Croley (VS) zette deze filmgezichten op een rij en beschreef dat in het toonaangevende medische tijdschrift JAMA Dermatology. Hoewel het grappig klinkt, heeft de auteur een serieuze bedoeling met het onderwerp. Ze toont ermee aan dat huidafwijkingen gebruikt worden om aan te tonen dat het kwaad in een personage, aan de buitenkant te zien is. Klaarblijkelijk is dat (onbewust) de manier hoe we een huidaandoening vertalen.

[12 April 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)