contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 10/04/2017

› NIPT voor alle zwangeren

Per 1 april 2017 kan iedere zwangere vrouw gebruikmaken van de niet invasieve prenatale test (NIPT). De NIPT is beter in het uitsluiten of het ongeboren kind het down-, edwards- of patausyndroom heeft, dan de huidige combinatietest. Een ander voordeel van de NIPT is dat er geen risico’s zijn voor het ongeboren kind.

 

Het VUmc, ErasmusMC en Maastricht UMC+ gaan de nieuwe test de komende drie jaar aanbieden in het kader van de TRIDENT-2 studie. Het RIVM heeft nieuw voorlichtingsmateriaal voor zwangere vrouwen en hun partner ontwikkeld waarin staat uitgelegd welke keuzes ze hebben ten aanzien van deze screening.

Als zwangeren willen deelnemen aan de screening kunnen zij per 1 april kiezen voor de combinatietest of de NIPT. Zwangeren betalen 175 euro voor de NIPT, vergelijkbaar met de kosten van de combinatietest. Alle zwangeren en hun partner hebben de keuze of ze wel of geen test willen, en worden ze over de mogelijke keuzes geïnformeerd. Voor de meeste zwangeren betekent de keuze voor NIPT dat ze nog maar één test nodig hebben om een betrouwbare uitslag te krijgen. Wanneer de NIPT geen aanwijzing geeft voor down-, edwards- of patausyndroom, is geen vervolgonderzoek nodig. Bij een afwijkende NIPT uitslag is nog wel een invasieve test (vruchtwaterpunctie of vlokkentest) nodig om zekerheid te krijgen.

[10 April 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)