contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
dinsdag 04/04/2017

› Dosering kankermedicijn kan lager bij licht ontbijt

De dosering van verschillende soorten kankermedicijnen kan lager als de patiënt daarbij een licht ontbijt neemt. Nu wordt vaak aanbevolen de pillen te slikken op een nuchtere maag. Dat stellen onderzoekers van het Radboudumc.

 

Dit grote verschil heeft mogelijk te maken met het type ontbijt dat in de onderzoeken is gebruikt. In de onderzoeken die aantonen dat de medicijnen op een nuchtere maag moeten worden ingenomen, werd een Amerikaans ontbijt gegeten. Dat bevat eieren en spek. Een Nederlands ontbijt is een stuk lichter en makkelijker te combineren met de medicijnen, stellen de onderzoekers. Zo is van pazopanib, een middel tegen onder meer niercelkanker, ongeveer een kwart minder nodig om in te nemen als dit gebeurt met een ontbijt.

Het onderzoek breidt zich nu verder uit naar andere medicijnen, waaronder een veelgebruikt en kostbaar medicijn tegen uitgezaaide prostaatkanker. De wetenschappers benadrukken dat er meer onderzoek nodig is voor artsen bereid zijn een ontbijt te adviseren en de dosis te verlagen.

[04 April 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)