contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
vrijdag 31/03/2017

› Meer diabetes door klimaatverandering

Naarmate de gemiddelde buitentemperatuur hoger is, krijgen meer mensen diabetes, zo blijkt uit een statistische analyse van LUMC-onderzoekers. Ze denken dat de verklaring ligt in de verminderde activiteit van bruin vet.

 

De gemiddelde temperatuur op aarde stijgt, en het aantal nieuwe mensen met diabetes per jaar ook. Veel onderzoekers zoeken de oorzaak in onze veranderende leefstijl. Maar de LUMC-onderzoekers stellen dat de hogere temperatuur samengaan met meer diabetes. Ze concluderen dat uit een vergelijking van gegevens uit meer dan vijftig staten van de VS.

Hoe hoger de temperatuur in een land is, hoe meer mensen met verhoogde bloedsuikerwaarden er zijn. Het is nog niet duidelijk hoe een hogere buitentemperatuur diabetes in de hand werkt, maar de LUMC'ers hebben er wel een idee over. Ze hebben ontdekt dat mensen met diabetes vooruit gaan als ze enkele dagen worden blootgesteld aan milde kou. Ze denken dat hun bruin vet actiever wordt en vetten uit organen gaat verbranden om warmte te produceren.

Het idee is dat die organen vervolgens, om zelf aan energie te komen, suiker uit bloed opnemen, zodat de bloedsuikerwaarde daalt. Als dat zo is, kan een hogere buitentemperatuur, waarbij bruin vet minder actief is, het voorkomen van diabetes moeten verhogen. “Tot onze verrassing hebben we dat dus inderdaad gevonden”, lieten de onderzoekers zelf weten.Het onderzoek is gepubliceerd in BMJ Open Diabetes Research & Care.

[31 Maart 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)