contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
vrijdag 31/03/2017

› Landelijke richtlijn voor handelen na miskraam

Er moeten landelijke richtlijnen komen over het handelen na een miskraam. Volgens onderzoekers van het AMC in Amsterdam wordt nu nog vaak onnodig gekozen voor een curettage, waarbij de baarmoeder operatief wordt leeggeschraapt of leeggezogen.

 

Jaarlijks krijgen 20.000 vrouwen een miskraam in de eerste drie maanden van de zwangerschap, de helft daarvan krijg nu een curettage. Dat moet minstens naar een kwart, stellen de onderzoekers. Volgens hen is het lichaam in veel gevallen ertoe in staat om de resten van het zwangerschapsweefsel zelf te verwerken. Bij de helft van de vrouwen is de vrucht binnen twee weken verdwenen, bij de andere helft kan het tot zes weken duren. In enkele gevallen heeft het lichaam maanden nodig.

De ingreep zorgt bij 20 procent van de vrouwen voor verklevingen die het lastig kunnen maken om opnieuw zwanger te worden. De kans is daarnaast groter dat bij een volgende zwangerschap een kind te vroeg wordt geboren. In plaats van 6 procent is het 9 procent.

Alleen bij vrouwen bij wie de resten gaan ontsteken of vrouwen die kampen met buitensporig bloedverlies is een curettage noodzakelijk, zo pleiten de onderzoekers. Dat zou gaan om vijfhonderd tot duizend vrouwen per jaar.

[31 Maart 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)