contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
dinsdag 28/03/2017

› Asbest in sierstenen

Bepaalde sierstenen bevatten asbest en vormen een gevaar voor de gezondheid, waarschuwt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De aanbieders schrijven aan de verboden edelstenen vaak helende krachten toe.

 

De verboden edelstenen worden onder allerlei namen aangeprezen zoals chrysotiel, actinoliet, amosiet, anthofylliet, crocidoliet en tremoliet. Volgens de inspectie kunnen de stenen in hun ruwe vorm asbestvezels verliezen. Ook door het bewerken van de stenen (slijpen, schuren of boren) kunnen asbestvezels vrijkomen. De asbesthoudende edelstenen worden volgens de ILT te koop aangeboden via websites, op beurzen, op markten en in winkels. De inspectie adviseert mensen die dergelijke stenen bezitten om ze in elk geval niet te bewerken. Mensen die ervan af willen, kunnen ze als asbesthoudend afval inleveren bij de milieustraat.

Een aantal groothandels die asbeststenen aanbieden zijn inmiddels gewezen op het verkoopverbod. Ook bij andere verkopers gaat de inspectie langs om hen te waarschuwen. Als ze bij een latere controle die stenen nog te koop aanbieden of op voorraad hebben, riskeren ze een boete. Die kan oplopen tot 3000 euro per overtreding.

[28 Maart 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)