contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 22/03/2017

› Ernstige tandvleesontsteking wijst op diabetes

Een slechte conditie van het tandvlees zou kunnen wijzen op een lichamelijke ziekte. Zo zou parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) een bewijs kunnen zijn van diabetes. Tandartsen zouden zich hier beter bewust van moeten zijn, zodat zij een rol kunnen spelen in het signaleren van diabetes. Dat stelt onderzoeker Wijnand Teeuw op basis onderzoek dat hij deed voor het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam.

 

Door de afwezigheid van klachten in het beginstadium, wordt diabetes in de regel pas na jaren vastgesteld. Naar schatting een derde van de mensen met diabetes weet dit niet. Ernstige tandvleesontsteking kan een vroege aanwijzing zijn voor het ontwikkelen van diabetes. De onderzoeker stelt dat het belangrijk is voor tandartsen om hier rekening mee te houden. Op het moment dat de diagnose diabetes gesteld wordt, heeft de ontregelde bloedsuikerspiegel namelijk vaak al tot onherstelbare schade geleid aan bloedvaten en organen.

Aan het onderzoek deden 313 mensen met parodontitis mee, waarvan 78 kampten met een ernstige vorm. Bij de deelnemers werd de geglycosyleerde hemoglobine (HbA1c)-waarden gemeten met een nieuwe gevalideerde vingerprik-methode. Bij één op de vijf mensen met ernstige parodontitis werden verhoogde HbA1c-waarden gevonden. Die verhoogde waarden duiden op de aanwezigheid van diabetes. Op basis van zijn bevindingen concludeert de onderzoeker dat tandheelkundige praktijken van groot belang kunnen zijn bij het screenen van deze volksziekte.

[22 Maart 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)