contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
dinsdag 21/03/2017

› Nederlander met gele koorts

Bij een patiënt in Nederland is gele koorts vastgesteld. Dat is voor het eerst in dertig jaar, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De patiënt is in Suriname geweest en heeft de ziekte daar opgelopen. Opmerkelijk: gele koorts is al 45 jaar niet meer vastgesteld in Suriname.

 

De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. In Nederland is geen kans op een uitbraak van gele koorts, omdat de gelekoortsmug hier niet voorkomt, meldt het RIVM. Het RIVM kon niet zeggen hoe het met de patiënt in Nederland gaat.

Gele koorts is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus. Het wordt overgedragen door tropische muggen die ook verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het zikavirus. Ongeveer een op de vijf mensen die besmet raken wordt ziek. Gele koorts kan bloedingen uit de oren, ogen en neus veroorzaken, orgaanuitval, geelzucht en kan dodelijk zijn. Ruim een op de tien patiënten overlijdt eraan. In Brazilië is momenteel een uitbraak van gele koorts. Het is te voorkomen door vaccinatie. De meeste reizigers naar landen waar gele koorts voorkomt laten zich vaccineren en zijn daardoor beschermd tegen de ziekte. Ook voor Suriname geldt een vaccinatieadvies.

[21 Maart 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)