contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 27/02/2017

› Verslaafde voelt beloning moeilijk aan

Verslaafden zijn minder gevoelig voor beloningsprikkels. Ook voor beloningsprikkels die niet voortkomen uit de verslavende middelen zelf. Ze kunnen moeilijk aanleren wanneer ze een beloning kunnen verwachten. Dit leerprobleem kan verklaren waarom zij gevoeliger zijn voor verslaving en moeilijk van hun verslaving afkomen.

 

Mensen met een verslaving verwerken beloningen anders in hun hersenen dan mensen zonder verslaving, laat onderzoek van het Radboudumc en de Radboud Universiteit zien. Nu blijkt dat er sprake is van verstoring van beloningsprocessen. Hierdoor kunnen verslaafden niet leren wanneer zij de geldelijke beloning ook echt mogen verwachten. Die kan verklaren waarom het hen niet lukt andere keuzes te maken dan het gebruik van drugs, of het blijven gokken. Uit de studie bleken zowel patiënten met een drugs- als gokverslaving minder gevoelig te reageren op onder andere de voorspelling van een geldbeloning.

Het Radboudumc combineerde 25 onderzoeken over beloningsgevoeligheid bij alcohol-, nicotine-, cocaïne- en gokverslaving en analyseerde hersenbeelden uit deze studies. In totaal werden 643 verslaafde en 609 niet-verslaafde mensen met elkaar vergeleken. Vervolgonderzoek zal moeten uitwijzen of het mogelijk is om deze leerprocessen te beïnvloeden door bijvoorbeeld psychologische behandeling of medicijnen.

[27 Februari 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)