contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 20/02/2017

› Ademtest herkent maag- en slokdarmkanker

Kankercellen verschillen van gezonde cellen, waardoor ze een ander mengsel van chemische stoffen produceren. Uit grootschalig onderzoek blijkt dat een ademtest veelbelovend is voor de ontdekking van maag- en slokdarmkanker. Beide vormen van kanker worden meestal pas laat ontdekt.

 

Kankercellen verschillen van gezonde cellen, waardoor ze een ander mengsel van chemische stoffen produceren. De ademtest meet de concentratie van vijf chemische stoffen in uitgeademde lucht. Het kan kanker aantonen met een nauwkeurigheid van 85 procent. De test kan worden gebruikt om het aantal onnodige endoscopie-onderzoeken terug te dringen. Op lange termijn kan dat ook leiden tot vroegere diagnose, eerdere behandeling en een hogere overleving.

Maag- en slokdarmkankner zijn samen verantwoordelijk voor zo’n 1,4 miljoen nieuwe kankerdiagnose per jaar wereldwijd. Beide worden meestal pas laat ontdekt, doordat de symptomen ook op andere oorzaken kunnen wijzen. Hierdoor is de vijfjaarsoverleving voor deze twee kankersoorten maar 15 procent. De enige methode om maag- en slokdarmkanker te ontdekken is door endoscopie. Dit is echter duur en er is risico op complicaties. De ademtest kan dit mogelijk terugdringen.

[20 Februari 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)