contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 09/02/2017

› Roken van invloed op ontwikkeling hersenen

Roken is van grote invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Starten met roken op jonge leeftijd kan leiden tot structurele veranderingen met mogelijk blijvende gevolgen. Ook zijn de verslavende gevolgen sterker. Dit stelt het Trimbos-instituut.

 

In de puberteit zijn de hersenen volop in ontwikkeling. Uit literatuuronderzoek komt naar voren dat de hersenen van jongeren meer gevoelig zijn voor de belonende effecten van nicotine in vergelijking met de hersenen van volwassenen. Die belonende prikkels spelen een belangrijke rol bij het doorgaan met roken en de ontwikkeling van nicotineafhankelijkheid.

Jongeren reageren sterker op beloning dan volwassenen doordat het beloningscentrum van de hersenen bij hen een meer dominante rol speelt. Wanneer je eerste sigaret op jonge leeftijd rookt, is er vaker sprake van een plezierige eerste ervaring met nicotine.

Er zijn vanuit dierstudies ook bewijzen dat nicotine tijdens de adolescentie leidt tot permanente veranderingen in de hersenen. Het gaat om directe schade aan hersencellen als om veranderingen in de werking van het beloningssysteem.

[09 Februari 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)