contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 11/01/2017

› Verband tussen slapen en schizofrenie

Genen die langer slapen stimuleren, houden verband met schizofrenie, stelt een Brits-Amerikaanse studie. De wetenschappers vonden een genetisch verband tussen slaapstoornissen en drie medische aandoeningen. Naast schizofrenie werd er ook een verband gevonden met het rustelozebenensyndroom en obesitas.

 

Zo blijkt het gen dat het rustelozenbenensyndroom veroorzaakt, te maken te hebben met slaapgebrek. Het verband is hierbij sterk. Het derde verband werd gevonden tussen slaperigheid gedurende de dag en obesitas. De wetenschap heeft al eerder een link gelegd tussen slaapstoornissen en bepaalde aandoeningen. Het is echter voor het eerst aangetoond op moleculair niveau. De onderzoekers benadrukken dat slecht slapen geen hoofdoorzaak is van aandoeningen – levensstijl en omgevingsfactoren spelen een grote rol. Wel kan informatie over genetische structuren behandelingen helpen verbeteren.

Voor de studie werd de genetische data van meer dan 112.000 mensen uit de UK Biobank gebruikt. Deze gegevens werden gecombineerd met informatie over het gewicht en eventuele medische aandoeningen. De deelnemers rapporteerden daarnaast hoe lang ze sliepen, hoe vaak ze wakker lagen en hoe vaak ze zich overdag slaperig voelden.

[11 Januari 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)