contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 09/01/2017

› Familie verslaafde heeft vaker klachten

Wie veel contact heeft met een verslaafde, bijvoorbeeld omdat het familie is of omdat je samen met hem of haar in een huis woont, heeft vaker last van psychische klachten. Ook verzuimen deze mensen vaker hun werk.

 

Veel contact met een verslaafd persoon is een zware belasting voor de omgeving. Het kan hen in een geïsoleerde positie manoeuvreren en zorgen voor een verhoogd risico op het ontwikkelen van een depressieve stoornis of angststoornis. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van het Trimbos-instituut voor het project Verslaafd aan jou.

Bijna alle ‘naasten’ ervoeren een matige of hoge mate van psychische klachten, tegenover nog geen kwart van de algemene bevolking. Maar liefst 72 procent van de naasten had de hele tijd of meestal het gevoel overal alleen voor te staan, het gevoel dat de omgeving hun situatie niet begreep en het gevoel dat zij financiële, huishoudelijke of sociale taken moesten overnemen van de persoon met verslavingsproblematiek.

Aan het onderzoek van Trimbos deden 285 mensen mee die met een verslaafde in een huis woonden of minimaal twee keer per week contact hadden met de verslaafde. Om na te gaan of deze groep verschilde van de algemene bevolking werden zij vergeleken met ruim 4600 volwassenen uit het NEMESIS-2, een studie naar psychische aandoeningen onder de Nederlandse bevolking.

[09 Januari 2017]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)