contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 26/12/2016

› Betere levensverwachting met hormoontherapie

Patiënten met uitgezaaide borstkanker hebben een betere levensverwachting als ze eerst met hormoontherapie behandeld worden dan wanneer gestart wordt met chemotherapie. Dat blijkt uit onderzoek onder honderden patiënten in Zuidoost-Nederland. Dit geldt voor mensen met hormoongevoelige borstkanker.

 

Mensen met hormoongevoelige borstkanker reageren beter als gestart wordt met hormoontherapie dan wanneer gestart wordt met chemotherapie. Van de patiënten die in eerste instantie met hormoontherapie behandeld werden, bleek na twee jaar 33 procent méér in leven dan van de groep patiënten die begonnen was met chemotherapie. Dit kon niet helemaal verklaard worden door verschil in prognose: patiënten die in eerste instantie met chemotherapie behandeld worden, hebben vaak een uitgebreidere ziekteactiviteit (uitzaaiingen in lever, botten, longen), waardoor hun prognose per definitie slechter is. Op dit moment is er nog geen genezing mogelijk voor patiënten met uitgezaaide borstkanker. Het doel van de behandeling is verlenging van het leven en verbetering van de kwaliteit van leven respectievelijk het maximaal op peil houden van die kwaliteit.

Bij het onderzoek zijn alle mensen, 815 in totaal, met uitgezaaide borstkanker in een afgebakende periode in Zuid-Nederland meegenomen. De onderzoekers onderzochten hoe verschillende subgroepen binnen de populatie reageerde op de verschillende behandelingen. Het onderzoek naar de behandeling van uitgezaaide borstkanker is een samenwerkingsproject van acht ziekenhuizen in Zuidoost-Nederland, het zogenoemde Zuidoost-Nederlands Borstkanker Consortium.

[26 December 2016]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)