contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 22/12/2016

› Genetische test voor opsporing spierziekte

In het Maastricht UMC+ is een nieuwe genetische test ontwikkeld om de erfelijke spierziekte myotone dystrofie op te sporen bij ongeboren kinderen. Voor deze methode is geen vlokkentest meer nodig, enkel een kleine hoeveelheid bloed van de zwangere en haar partner.

 

Myotone dystrofie is een ernstige erfelijke spieraandoening, waarvoor geen remedie bestaat. Naast spierzwakte hebben patiënten vaak te kampen met hartproblemen, staar en ademhalingsklachten. Ouders die de ziekte zelf in een milde vorm hebben, lopen risico dat hun kind de ziekte zal overerven in een ernstigere vorm. Zij kunnen tijdens de vroege zwangerschap kiezen voor het uitvoeren van een vlokkentest. Op die manier kan worden vastgesteld of er een genetische afwijking bij de foetus aanwezig is. Een dergelijk onderzoek brengt echter wel een risico op miskraam met zich mee.

De nieuwe test is gebaseerd op het vaststellen van een minuscule genetische afwijking in het DNA uit een kleine hoeveelheid bloed van zwangere vrouwen. Deze zogenoemde niet-invasieve prenatale diagnostische test (NIPD-test) kan worden uitgevoerd bij ouders, van wie bekend is dat hun kind risico loopt op de spierziekte.

[22 December 2016]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)