contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 21/12/2016

› Depressieve ouder heeft effect kind

Kinderen hebben een hoog risico depressief te worden als een van hun ouders een depressie heeft. Ditzelfde geldt voor een angststoornis. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG. Om het ontstaan van psychische klachten te kunnen voorkomen of de ernst te verminderen, moeten mogelijke problemen bij deze groep kinderen vroeg worden gesignaleerd.

 

Dat kinderen een verhoogde kans hebben op een depressie als een van de ouders depressief is, bleek al uit eerder onderzoek. Hoe groot de kans is en welke kenmerken het hoogste risico voorspellen, is echter voor het eerst in Nederland onderzocht. Het blijkt eerder regel dan uitzondering, concluderen de onderzoekers. De geschatte kans dat een jongere op 20-jarige leeftijd zelf een stemmings- of angststoornis ontwikkelt is 38 procent. Op 35-jarige leeftijd was dat zelfs 65 procent. Drie groepen hebben een extra hoog risico op het ontwikkelen van een deze psychische klachten: meisjes en jonge vrouwen, kinderen met een ouder bij wie depressie of angst voor het twintigste levensjaar is ontstaan en kinderen die zijn opgegroeid in een gezin waarin beide ouders een depressie hebben of angstig zijn.

Voor het onderzoek werden de gegevens van de ARIADNE studie gebruikt. Deze studie startte in 2000 met 523 jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 25 jaar met een ouder die in het verleden is behandeld voor een depressie of angststoornis. Nog altijd wordt ongeveer de helft van de oorspronkelijke groep jongeren (inmiddels volwassen geworden) gevolgd in hun ontwikkeling.

Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) van het UMCG gaat binnenkort een pilot studie starten naar verbetering van preventieve ondersteuning voor kinderen van patiënten met depressie of angststoornissen. Deze pilotstudie implementeert en evalueert een aanpak waarbij aandacht voor de kinderen en ouderschap systematisch is geïntegreerd in de behandeling.

[21 December 2016]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)