contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 21/12/2016

› Risicogenen voor schizofrenie

Er zijn zes nieuwe genen ontdekt voor schizofrenie, blijkt uit internationaal onderzoek waar ook Nederland aan meewerkte. De resultaten bevestigen de belangrijke rol van genen in het ontstaan van schizofrenie en geven nieuwe aanknopingspunten voor vroege diagnose.

 

Schizofrenie komt bij ongeveer één op de honderd mensen voor en is een ernstige psychiatrische aandoening die van invloed is op hoe een persoon denkt, zich voelt en gedraagt. Eerdere studies suggereerden dat bepaalde zeldzame ‘fouten’ in het DNA, zogeheten deleties en duplicaties, een belangrijke rol spelen in de oorzaak van schizofrenie. Nu blijkt dat mensen met schizofrenie gemiddeld meer van deze ‘fouten’ in hun DNA hebben zitten, dan mensen zonder schizofrenie. In de plekken waar die ‘fouten’ optreden, liggen meerdere genen, die met name betrokken zijn bij de werking van de contactpunten tussen zenuwcellen.

Net als veel andere psychische aandoeningen kun je niet gewoon een röntgenfoto nemen of een eenvoudig bloedonderzoek uitvoeren om een diagnose van schizofrenie vast te stellen. Met dit onderzoek hebben clinici nu de mogelijkheid om in het DNA vast te stellen of iemand drager is van zeldzame risicovarianten voor schizofrenie.

De studie is gebaseerd op gegevens van meer dan 40.000 individuen, waarvan rond de 21 duizend schizofreniepatiënten. Het werd uitgevoerd door meer dan 170 wetenschappers en clinici uit Noord-Amerika en Europa. De resultaten van het internationale samenwerkingsverband, het zogeheten Psychiatric Genomics Consortium is gepubliceerd in het vakblad Nature Genetics.

[21 December 2016]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)