contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 19/12/2016

› RIVM moet beter informeren over darmkankeronderzoek

De folder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over preventief darmkankeronderzoek is onevenwichtig en voldoet ook niet aan kwaliteitseisen van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat stellen een ethicus en drie artsen in het artsenblad Medisch Contact. De informatievoorziening moet beter, vinden ze.

 

In de folder zou selectief gebruik worden gemaakt van cijfers en belangrijke gegevens zouden niet worden vermeld. Ook wordt geen vergelijking gemaakt tussen wel en niet deelnemen aan het onderzoek. Het moet veel duidelijker zijn dat er een keuze is, vinden ze. Patiënten met een slechte conditie of beperkte levensverwachtingen moeten het advies krijgen niet mee te doen aan het preventieve onderzoek. De auteurs vinden dat er sprake is van ‘belangenverstrengeling’ wat betreft het RIVM, omdat het instituut zowel de taak heeft om het bevolkingsonderzoek uit te voeren als om de informatievoorziening te verzorgen. Dat bijt, omdat de uitvoering van het bevolkingsonderzoek gebaat is bij een hoge deelname. Het RIVM geeft aan dat overhalen tot deelname geen doel is. Het wil slechts een geïnformeerde keuze bieden. Het RIVM zal de folder in 2017 wel aanpassen door een leeswijzer toe te voegen waaruit moet blijken dat het ook een keuze is om niet mee te doen aan het preventieve onderzoek.

[19 December 2016]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)