contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 12/12/2016

› Tien procent van ouderen ondervoed

In Nederland is gemiddeld een op de tien mensen boven de 65 jaar oud ondervoed. Bij de groep die thuiszorg krijgt naar schatting zelfs een op de drie. Zowel senioren als zorgprofessionals onderschatten hoe belangrijk goede voeding op latere leeftijd is, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research.

 

In Nederland bestaan duidelijke richtlijnen voor het screenen en behandelen van ondervoeding bij ouderen, maar ze worden beperkt toegepast. Zorgprofessionals weten in de praktijk niet altijd goed wat de procedures zijn en waar ieders verantwoordelijkheden liggen. Praktijkondersteuners van huisartsen kunnen een pro-actievere rol spelen bij het opsporen van voedingsproblemen. Wordt er wel een diëtist ingeschakeld, dan is het vaak te laat in het proces. Bij zichtbaar gewichtsverlies is ondervoeding namelijk moeilijker te behandelen. Ook familie en mantelzorgers zouden alert kunnen zijn op eetgedrag van ouderen.

Ondervoeding, vooral bij gebrekkige eiwitinname, leidt bij ouderen tot een afname van spiermassa en -kracht. Daardoor worden ze minder mobiel en kunnen ze op de lange duur minder goed zelfstandig functioneren. Gezonde ouderen kunnen met eieren, vleeswaren, zuivelproducten, peulvruchten en noten voldoende eiwit binnen krijgen.

[12 December 2016]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)