contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
vrijdag 25/11/2016

› Implantaat stuurt spraakcomputer

Bij een patiënt met het locked-in syndroom is als gevolg van ALS een hersenimplantaat geplaatst. Hierdoor kan zij nu met haar gedachten een spraakcomputer aansturen. Dat meldt UMC Utrecht. Volgens UMC Utrecht is dit uniek.

 

Bij het locked-in syndroom is iemand zich bewust van de omgeving, maar kan zich niet meer bewegen of communiceren door een volledige verlamming. Soms is een trauma of tumor de oorzaak, maar ook een spierziekte als ALS kan de oorzaak zijn. De vrouw met het locked-in syndroom kan een spraakcomputer sturen door in gedachten met haar vingers te bewegen en een muisklik te maken. Dat gaat nog langzaam, omdat de letters een voor een oplichten en er precies op het juiste moment geklikt moet worden.

Volgens UMC Utrecht is het uniek dat de spraakcomputer wordt aangestuurd met elektroden die op de hersenen zijn geplaatst door kleine gaatjes te maken in de schedel, én dat er gebruik wordt gemaakt van onderhuidse bedrading. Daardoor is het systeem onzichtbaar en is het ook geschikt voor thuis.

[25 November 2016]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)