contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
donderdag 10/11/2016

› Keizersnede en complicaties

Vrouwen die net bevallen zijn met een keizersnede lopen een groter risico op een snelle buikoperatie. Dit in vergelijking met vrouwen die op een natuurlijke manier bevallen. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

 

Een buikoperatie gebeurt vaak direct na de bevalling. Bij dertig procent van deze vrouwen blijkt het uiteindelijk nodig de baarmoeder weg te nemen. Het risico op zo’n ingreep is klein, maar na een keizersnede wel bijna zeventien keer zo groot als na een natuurlijke bevalling.

Ook bij de geplande keizersnede is het gevaar op een heroperatie nog tien keer zo groot als bij de natuurlijke bevalling. Steeds vaker wordt gekozen voor een keizersnede, omdat aanstaande moeders, ten onrechte, denken dat een keizersnede de meest veilige weg is. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat deze ingreep alleen mag worden uitgevoerd als het medisch noodzakelijk is. Het zou slechts bij tien procent van de bevallingen nodig zijn.

De onderzoekers onderzochten samen met artsen in andere Nederlandse ziekenhuizen 2500 vrouwen die een buikoperatie ondergingen na een keizersnede. Veel vrouwen hadden al complicaties waardoor de keizersneden met een reden moesten worden uitgevoerd. De Leidse artsen willen dat zwangere vrouwen meer informatie tot zich krijgen over de eventuele complicaties van een buikoperatie.

[10 November 2016]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)