contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 19/10/2016

› Hogere kans op dementie bij ouderen met plotselinge lage bloeddruk

Ouderen die bij te snel opstaan last hebben van een plotselinge lage bloeddruk, hebben op latere leeftijd een verhoogd risico op dementie. Dat concludeert het Erasmus MC op basis van onderzoek.

 

Bijna twintig procent van de 55-plussers heeft last van een lage bloeddruk bij het opstaan, ook wel orthostatische hypotensie genoemd. Bij 75-plussers is dit zelfs een op de drie ouderen. Door de zwaartekracht daalt de bloeddruk in het lichaam bij opstaan tijdelijk. Om dit te compenseren moet het hart sneller werken, waarna de bloeddruk weer stijgt. Bij ouderen gaat dit minder snel. Het zwart worden voor de ogen, komt omdat er te weinig bloed naar de hersenen gaat en er dus weinig zuurstof in de hersenen is. Als dit vaak gebeurt, veroorzaakt dit schade aan de hersenen die op langere termijn het risico op dementie verhoogt, aldus de onderzoekers. Zelfs kleine schommelingen in de bloeddruk zouden al oorzaak van dementie kunnen zijn. Ouderen kunnen volgens het Erasmus MC hier zelf rekening mee houden, door langzaam op te staan.

De resultaten van hun onderzoek, op basis van gegevens van ruim 6000 mensen, zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Medicine.

[19 Oktober 2016]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)