contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 17/10/2016

› Aantal DNA-fouten verklaren risico op kanker niet

De kans op kanker kan niet worden verklaard door het aantal DNA-fouten. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en het Hubrecht Instituut.

 

De onderzoekers vonden dat stamcellen in organen met een hoog risico op kanker evenveel DNA-fouten verzamelen als organen met een laag risico. Het vermoeden dat het verschil in risico op kanker verklaard kan worden door het aantal onvermijdelijke DNA-fouten die ophopen tijdens het delen van stamcellen, is dus onjuist.

Het vermoeden was dat het verschillende kankerrisico verklaard kan worden door het aantal onvermijdelijke DNA-fouten die ontstaan als stamcellen zich delen. Cellen die meer delen zouden meer DNA-fouten bevatten en dus eerder zorgen voor kanker.

Uit het nieuwe DNA-onderzoek blijkt dat iedere stamcel er jaarlijks veertig DNA-fouten bij krijgt, onafhankelijk van de deelsnelheid. In hoeverre het risico op kanker afhangt van pech of een ongezonde leefstijl, is voor de meeste organen onbekend.

In de internationale studie is gebruik gemaakt van een unieke combinatie van gekweekte mini-orgaantjes (organoïden) en grootschalige DNA-analyses. Deze zijn ontwikkeld bij Hans Clevers (Hubrecht Instituut) en Edwin Cuppen (UMC Utrecht).

[17 Oktober 2016]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)